Zdroj: bigstock.com

Horúčavy, ktoré Európu v posledných rokoch sužujú, nútia mnohých minimálne uvažovať o inštalácii klimatizácie. Tá však prinesenie nielen úľavu, ale aj náklady. Okrem peňazí na montáž a samotné zariadenie treba počítať i s poplatkami za energie, ktoré klimatizácia spotrebuje. Vysvetlíme vám, čo všetko spotrebu klimatizácie v byte ovplyvňuje aj ako ju udržať na uzde.

Akú spotrebu energie má klimatizácia v byte?

Výpočet spotreby klimatizácie ovplyvňuje viacero faktorov.Za všetky stačí spomenúť spôsob a dĺžku prevádzky, vonkajšiu teplotu či (ne)zateplenie bytu. Preto spotrebované množstvo elektriny môžeme len odhadnúť.  

Vieme však, že na spotrebu energieklimatizáciouvýrazne vplýva jej energetická efektívnosť. Ide o hodnoty SEER (sezónna energetická účinnosť pri chladení) a EER (aktuálna energetická účinnosť pri chladení). 

Aký je medzi nimi rozdiel? SEER lepšie vyjadrí skutočný výkon v reálnych sezónnych podmienkach. Pri výpočte spotreby klimatizácie berie do úvahy napríklad aj rozličné spôsoby používania i rozdielne teplotné rozmedzia. Ukáže takreálnejšie informácie o tom, koľko spotrebuje klimatizácia. 

Čím je číslo SEER vyššie, tým účinnejšie jednotka chladí. Podľa hodnoty je jednotka zaradená do energetickej triedy.Do najúspornejšej (A+++) patria tie, ktoré majú sezónnu energetickú účinnosť pri chladení 8,5 a vyššiu.Znamená to, že klimatizácia dokáže každý 1 kW elektrickej energie premeniť na 8,5 kW chladiacej energie. Pre porovnanie, klimatizácie v triede A majú hodnotu SEER od 5,1. Zariadenia s nižšou hodnotou by ste si vyberať nemali. 

Klimatizácia spotrebuje energiu aj pri kúrení

Klimatizáciu vnímame ako záchranu pri neznesiteľných letných horúčavách.Využiť ju však môžete aj na vykurovanie.Klimatizačná jednotka pritom nemusí byť len doplnkovým zdrojom tepla. V súčasnosti sú na trhu zariadenia, ktoré dokážu kúriť plnohodnotne. Kúrením klímou môžete v niektorých prípadoch výrazne znížiť spotrebu elektriny.
Zdroj: bigstock.com
Spotreba klimatizácie v byte bude aj pri vykurovaní výrazne závisieť od toho, akú jednotku si vyberiete.Pozornosť by ste mali venovať hodnote SCOP.Ide o sezónny koeficient účinnosti v režime vykurovania. 

Čím je vyšší, tým lepšie. Jednoducho vysvetlené – zariadenie je tým efektívnejšie, čím väčšia je schopnosť tepelného čerpadla produkovať teplo s použitím minimálneho množstva elektrickej energie. Vďaka tomu môže byť spotreba klimatizácie v byte z dlhodobého hľadiska nižšia, čo vám ušetrí nemalé peniaze.
Najvyššie možné skóre SCOP je okolo 5. Majú ho zariadenia v najúspornejšej energetickej triede (A+++).Klimatizácia, ktorú si na kúrenie vyberiete, by mala mať skóre nad 3,5.To znamená, že 1 kW elektrickej energie premení na 3,5 kW tepelnej energie. Pozornosť venujte i tomu, pri akej vonkajšej teplote bola účinnosť dosiahnutá

Výber energetickej triedy nepodceňte

Čím je hodnota SEER a SCOP vyššia, tým je klimatizácia úspornejšia a efektívnejšia. Podľa toho je zaradená do energetickej triedy. Mnohí ľudia radšej siahnu po lacnejšej jednotkev nižšej energetickej triede. Tá však spotrebuje viac energie.Ak vám v lete pobeží nonstop, bude mať pri dlhodobej prevádzke veľký vplyv na rozpočet. Lepším riešením je preto vybrať sičo najúspornejšie zariadenie, teda aspoň v A++ triede. 

Tipy na článok Chcete vedieť, čo všetko musíte zariadiť pri inštalácii klimatizácie v byte? Vnašom článkusa dozviete, aké povolenie budete potrebovať i to, prečo je svojpomocná montáž zariadenia zlý nápad.

Na spotrebu klimatizácie v byte vplýva aj výkon

Okrem energetickej efektívnosti výrazne ovplyvní reálnu spotrebu klimatizácie tiež jej výkon. V prípade, že je vyšší, minie jednotka viac energie. Zároveň však vychladí priestor oveľa rýchlejšie. Zariadenie s nižším výkonom potrebuje na dosiahnutie želaného výsledku viac času, čo sa nepriaznivo odrazí na celkovej ročnej spotrebe klimatizácie. Ani premrštený výkon však nie je úsporným riešením. 

Pri rozhodovaní,aký minimálny požadovaný výkon zvoliť, najviac zaváži, aký veľký je priestor, ktorý potrebujeme vychladiť. Vziať do úvahy tiež treba: 
  • celkovú orientáciu priestoru, 
  • členitosť priestoru, 
  • počet miestností,
  • počet okien a ich plochy, 
  • kde sú situované zariadenia vyžarujúce teplo, 
  • počet osôb v domácnosti,
  • či je miestnosť presklená, 
  • či bezprostredne susedí s otvorenými priestormi,
  • ako je byt izolovaný. 

Posúdiť všetky spomenuté faktory môže byť zložité, ak sa do problematiky nevyznáte.Poraďte sa preto s odborníkom, ktorý vám pomôže vhodnú jednotku vybrať a ušetriť celkové náklady na spotrebu klimatizácie. 

Ako znížiť spotrebu klimatizácie v byte?

Montáž klimatizácie zverte odborníkovi

Neodbornou svojpomocnou inštaláciou môžete zariadenie poškodiť. Nielenže naň stratíte záruku, nemusí ani účinne chladiť. Montážzverte skúseným technikom, ktorí okrem správneho zapojenia tiež zvolia vhodné umiestnenie. Ak si vyberiete klimatizáciu od VSE,odbornú montáž máte v cene.

Starajte sa o klimatizačnú jednotku

To, akú bude mať klimatizácia spotrebu elektriny ovplyvní aj starostlivosť o ňu. Aby si udržiavala vysoký výkon a nízku spotrebu súnutné pravidelné servisné kontroly. V spoľahlivých firmách na ne ani nemusíte myslieť. Sami sa ozvú, aby ste si dohodli termín, kedy skontrolujú vaše zariadenie. 

Zvýšeniu výkonu, predĺženiu životnosti a zníženiu spotreby elektriny klimatizáciou v byte pomôže iodborné dopĺňanie chladiva a čistenie filtrov. Jednotka totiž z priestoru nenasáva len vzduch. Dostávajú sa do nej nečistoty, baktérie či prach, ktoré zanášajú filtre. Čím viac sú filtre zanesené, tým nižšiu má klíma efektivitu a spotrebu pre zmenu vyššiu.
Zdroj: bigstock.com

Zabráňte, aby do bytu prenikli vonkajšie podmienky

Či už prístroj využívate na kúrenie alebo chladenie, spotrebu elektriny klimatizáciou môžete poriadne zvýšiť, ak si do bytu púšťate teplo či zimu. Hlavnou zásadou jeneotvárať okná, ak klíma beží. Ak do miestnosti neustále vniká teplý (alebo chladný) vzduch, jednotka budebojovať s jeho ochladením (alebo zohrievaním) a spotrebuje viac elektrickej energie. 

Teplotu v byte spolu so spotrebou klimatizácie môžu zvýšiť aj elektrické spotrebiče, ktoré sú v prevádzke. Jednoducho povedané, ak pečiete či varíte, jednotka pri chladení „zožerie“ viac elektriny. 

Spotreba klimatizácie v bytezávisí aj od tesnenia a izolácie. Čím lepšie zabránite úniku chladného vzduchu či tepla, tým vyššia bude účinnosť zariadenia. Veľkým pomocníkom, ktorý v lete obmedzí prienik slnečného žiarenia a prehrievaniu bytu, sú závesy a žalúzie. 

Nastavujte vhodnú teplotu vzduchu

Placeholder
Takto vybavené klimatizácie sú dnes dostupné pre každého aj na mesačné splátky.
Nezaháľajte, pozrite si naše klimatizácie a my vám zašleme nezáväznú cenovú ponuku.   
Platí, že rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotounemá byť vyšší než 6 až 7 °C. Ak je teda vonku okolo 32 °C, zariadenie nastavte na 25 až 26 °C. Veľké teplotné rozdiely a prílišnízko nastavená teplota klímy vplývajú negatívne na jej spotrebu, ale aj na vaše zdravie. 

Keď nie ste doma, vypnite klimatizáciu

V prípade, že chcete, aby bol váš byt príjemne vychladený a zároveň, aby spotreba elektriny klimatizáciou nebola vysoká, investujte do moderného aefektívneho zariadenia s časovačom. Je už pomaly štandardom, že klimatizáciu dokážeteovládať cez inteligentný telefón na diaľku. Jednotku tak bude stačiť zapnú tesne pred návratom. 

Programovateľný termostat vám umožní regulovať teplotu nielen na diaľku. Napríklad v noci si môžete nastaviť jej dočasné zvýšenie či zníženie v určitú hodinu.

Zvážte jednotku s invertorom

Technológia upravuje počet otáčok kompresora v zariadení. Znamená to, že jednotka dokáže udržať stálu teplotu v miestnosti použitím rovnomerne nižšieho výkonu.Modely s invertorom sú síce drahšie, no v konečnom dôsledku má klíma nižšiu spotrebu.