Zdroj: bigstock.com

Pri montáži klimatizácie na fasádu bytového domu sa treba pripraviť na viac „papierovačiek“. Aby bola inštalácia možná, budete potrebovať povolenie od správcu aj nadpolovičnej väčšiny vlastníkov bytov. Pri rodinnom dome to býva jednoduchšie. Prečítajte, s čím všetkým treba pri montáži klimatizácie na fasádu počítať a ako sa na inštaláciu pripraviť.

Aké povolenia potrebujete na montáž klimatizácie na fasádu? 

Ak bývate v paneláku,montáž klimatizáciena fasádu vám musia najprv schváliť. Hoci k nej nepotrebujete stavebné povolenie, musítezískať súhlas nadpolovičnej väčšinyvlastníkov bytov. Fasáda je totiž majetkom všetkých a nemôžete do nej zasahovať bez schválenia od ostatných. Niektoré spoločenstvá a správcovské spoločnosti dokonca takýto spôsob kotvenia klimatizácie úplne zakazujú.  

Pravidlá k montáži väčšinouupravuje domový poriadokalebo podobný predpis. A to najmä v prípade, ak byty nemajú balkón ani lodžiu. 

Najaktuálnejšie informácie vám dá váš správca. Preto sa ešte pred samotným rozhodnutím, kamklimatizáciuumiestniť, obráťte na neho.Nesnažte sa pravidlá obísť.Nedovolenou montážou by ste si mohli narušiť medziľudské vzťahy a tiež spôsobiť na fasáde značné škody, za ktoré budete zodpovedný. 

Ak je panelák, v ktorom bývate, v pamiatkovej zóne, budete musieť získať ešte ajpovolenie od Pamiatkového úradu. 

Na čo si dať pri montáži klimatizácie na fasádu pozor? 

Aj keď si vyberiete to najtichšie zariadenie, zle umiestnená vonkajšia jednotka môže vytvárať nadbytočný hluk, ktorý bude rušiť susedov. A to najmä počas letných mesiacov, keď je klimatizácia zapnutá dlhodobo. Aké sú ďalšie riziká, ak sa pred montážou neporadíte so správcom či odborným technikom?

  • Stratí sa záruka na zateplenie.
  • Naruší sa vzhľad budovy.
  • Môžu vzniknúť tepelné mosty.
  • Fasáda môže vlhnúť. 
Chcete vedieť, ako ďalej postupovať pri inštalácii klimatizácie do bytu a na čo by ste si mali dať pozor, aby ste zariadenie zbytočne nepoškodili? Prečítajte sináš článok.
 

Montáž klimatizácie na fasádu rodinného domu je bez problémov

Montážklimatizácie na fasádu domuje jednoduchá, keďženepotrebujete žiadne špeciálne povolenia. Stále by ste však mali myslieť na komfort vašich susedov aj vašej rodiny.

Aby ste nekazili vzhľad a estetiku domu, najideálnejšie je namontovať vonkajšiu jednotkuzo zadnej strany nehnuteľnosti.Ak sa vám ale takéto riešenie nepozdáva, máte možnosť umiestniť ju aj na strechu, podhľad strechy či na podstavec na zem. 
montáž klimatizácie na fasádu
Zdroj: bigstock.com

Vonkajšiu jednotku klimatizácie chráňte pred slnkom aj silným dažďom 

Pri výbere miesta na montáž myslite na to, že vonkajšiu jednotku trebachrániť pred neduhmi počasia aj silnými slnečnými lúčmi. Najviac problémov môže narobiť priame slnko na južnej strane. Najmä v letných mesiacoch, keď bude na jednotku dlho „páliť“, začne sa zariadeniezbytočne prehrievaťa na chladenie spotrebuje viac energie. Ideálne na umiestnenie sú severná a východná strana. 

Pozor tiež dávajte na odrazené slnečné lúče. Najviac tepla nasáva a vyžarujebetón alebo kamene. Ak máte okolo domu vysoký betónový plot, nezabudnite nechať dostatočný rozostup medzi ním a vonkajšou jednotkou.  

Tip na článok:Ako vybrať klimatizáciu do rodinného domu a koľko vás bude stáť?
 

S ochranou klimatizácie pomôže strieška

Klimatizáciu najjednoduchšie ochránite, ak nad vonkajšiu jednotku umiestnite striešku. Ak by bola dlhodobo vystavená dažďu či snehu, skôr začne hrdzavieť a môže dôjsť aj k poškodeniu dôležitých vnútorných častí. 

Striešku neodfláknite. Mala by byť dostatočne pevná, aby pri silnejšom vetre nešťastnou náhodou neodpadla a zbytočne nepoškodila klimatizáciu. 

Montáž klimatizácie na fasádu: Na čo ešte myslieť?

1. Vyberte kvalitné konzoly na externé jednotky klimatizácie

Nielen pri montáži klimatizácie na fasádu netreba podceniť výber konzol. Teda nosičov, ktoré kotvíte do fasády a ktorébudú niesť celú váhu vonkajšej jednotky. Mali by byť z ľahkých, no odolných materiálov. Nepodceňte ich nosnosť, vždy by ste si mali nechávať aj nejakú rezervu.  

Konzoly sa najčastejšie vyrábajúz ocele alebo z tvrdého a odolného plastu. Dôležitá je ich povrchová úprava, keďže budú dlhodobo vystavené vlhkosti i slnku. Oceľové konzoly by vždy mali mať nejakú ochranu proti korózii. Často sú galvanicky pokovené a ešte je na nich aj  polyesterepoxidová živica.
 

2. Zistite, ako môžete odvádzať kondenzát pri umiestnení klimatizácie na fasáde

Primontáži klimatizácietreba myslieť aj nasprávny odvod kondenzátu. Ak nie je zabezpečený, môže poškodiť vzhľad fasády, vytvoriť mokré mapy, či zatekať do okien susedov. 

Ak je dispozícia vášho bytu prispôsobená tak, že sapomocou tzv. stupačiekdá odvádzať priamo do kanalizácie, je to najideálnejšie riešenie. Ak ale nejde o novostavbu a dávate klimatizáciu do bytu dodatočne, pravdepodobne to nepôjde. 

Možnosťou, ako dostať kondenzát preč, je aj zavedenie dlhej plastovej rúrky od vnútornej jednotky. Vďaka nej môže voľne odtekať ďaleko od fasády. Ak však nechcete riskovať žiadne poškodenie,dá sa zviesť i do odkvapovej rúry. Aj v tomto prípade sa však najprv poraďte so správcom, či môžete do odkvapov zasahovať. 
montáž klimatizácie na fasádu
Zdroj: bigstock.com

3. Pripravte sa na stavebné úpravy

Či už sa rozhodnete premontáž klimatizáciena fasádu alebo balkón či strechu, ani pri jednej z možností sa nevyhnete niekoľkým stavebným úpravám. Aby ste prepojili vnútornú a vonkajšiu jednotku, budete musieťvyvŕtať do steny otvor, tzv. prieraz, cez ktorý pôjdu všetky rúrky a kábel. Montáž vonkajšej jednotky je jednoduchá a potrebuje iba zopár drobných vŕtaní na hmoždinky a skrutky.

Elektrické zapojenie klimatizáciesavie obísť aj bez stavebných úprav. Závisí od toho, či môžete klimatizáciu pripojiť cez bežnú zásuvku. V tomto prípade vám najlepšie poradí vyškolený technik. 
 

Nezabudnite na odbornú montáž klimatizácie

Ak ste sa rozhodli pre klimatizáciu do svojho domu či bytu,nepúšťajte sa do jej montáže a inštalácie svojpomocne. Môžete tým zariadenie poškodiť a stratiť naň záruku. Nechajte to na technikov, ktorí si najlepšie poradia so zapojením aj správnym umiestnením. Ak si vyberiete klimatizáciu od VSE,odbornú montáž máte v cene
Placeholder
Takto vybavené klimatizácie sú dnes dostupné pre každého aj na mesačné splátky.
Nezaháľajte, pozrite si naše klimatizácie a my vám zašleme nezáväznú cenovú ponuku.