Alex Kanderka a Jozef Jabczun mali len 14 a 16 rokov, keď si uvedomili, aký veľký problém predstavuje pre obyvateľov trojuholníka smrti kontaminácia PCB. A tak sa pred tromi rokmi pustili do výskumu, ktorý je vzhľadom na ich vek unikátny.

Väčšina doterajších pokusov vyriešiť situáciu s PCB v Strážskom sa zamerala len na zneškodnenie obsahu sudov s PCB v areáli pôvodcu. Sudy však medzičasom skorodovali a PCB sa uvoľnili do okolitej pôdy. Preto sa Jozef a Alex sústredili práve na ňu.Ak si to celé predstavujete ako hobby projekt, ste na omyle. Svoj výskum síce začali na škole ako voľnočasovú aktivitu, ale už čoskoro ich v tom podporila aj Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, ktorá im poskytla nielen odborného mentora v osobedocenta Petra Pristaša, ale aj kvalitne vybavené laboratóriá. Podporu získali aj od ďalších dvoch univerzít.

Metóda MARS-PCB

Riešenie, na ktorom pracujú, nazvali MARS PCB a zameriava sa na koreň problému, teda na PCB v pôde. Po odobratí pôdy zo Strážskeho sa im podarilo identifikovať unikátne baktérie, ktoré degradujú PCB s vysokou účinnosťou a dokážu ich  rozkladať na menej toxické medziprodukty. Zistili aj to, ako sa dajú tieto mikroorganizmy úspešne transportovať do zasiahnutých lokalít tak, aby si na mieste naďalej robili svoju prácu, teda rozkladali PCB.Metódu odskúšali zatiaľ v laboratórnych podmienkach. Zjednodušene povedané, baktériám dali jesť obdobu chleba s maslom. Len v ich prípade nahradili chlieb aktívnym uhlím a maslo PCB.

Ichmentor docent Peter Pristaš z UPJŠhovorí, že sa doteraz nestretol u tak mladých ľudí s takouto zanietenosťou a odhodlaním.Vyzdvihuje najmä dva jedinečné prvky výskumu. Prvýmsú unikátne baktérie a druhým je aktívne uhlie ako nosič.To je dôležité preto, lebo baktérie, ak ich zoberieme z prirodzeného prostredia, následne obvykle strácajú schopnosť prežívať v pôvodnom prostredí. A práve aktívne uhlie ošetruje tento problém.   

Unikátne výsledky výskumu

Niektoré baktérie, ktoré Jozef a Alex identifikovali, dokážu rozkladať PCB až s účinnosťou 90 %, čo je výnimočné.Výskum chlapcov tak môže pomôcť výrazne urýchliť nájdenie účinného riešenia pre vyriešenie PCB problému.Ich cieľom je nájsť a vytvoriť nielen efektívnu, ale hlavne regeneratívnu, udržateľnú a cenovo dostupnú metódu na riešenie PCB environmentálnych záťaží.

Čo bude ďalej

Vo výskume bude, samozrejme, potrebné ešte pokračovať. V prvom kroku výsledky výskumu vydá UPJŠ ako vedeckú publikáciu, a tiež ho zaradila do svojho výskumného plánu, hoci sa téme predtým nevenovala.Študijné povinnosti chlapcov – Alex odchádza doštudovať strednú školu do zahraničia a Jozef sa pripravuje na maturitu – teraz objektívne uberú z doterajšieho tempa výskumu, ale obaja sa mu chcú venovať aj naďalej.Výskum by chceli dokončiť tak, aby raz a navždy vyriešil kontamináciu nielen v Strážskom, ale aj inde na svete, kde PCB spôsobujú problémy.

Projekt je okrem sľubných výsledkov aj ukážkou spolupráce mladých ľudí, akademického a komerčného sektora. Výskum okrem UPJŠ podporili aj ďalšie dve slovenské univerzity, a tiež naša spoločnosť – Východoslovenská energetika, a.s., a jej zákazníci v rámci služby Zelená energia. Spoločnosť VSE dlhodobo podporuje udržateľné projekty s pozitívnym dopadom na životné prostredie a okolie.

Hoci ešte bude potrebný nejaký čas na to, aby táto metóda priniesla výsledky v praxi, ide o veľmi sľubný projekt. Tenoživil záujem o tento závažný problém a dáva nádej, že existujú relatívne lacné a jednoduché biologické možnosti na riešenie znečistenia v Strážskom. A nielen tam.